Skogstur, Uke 42

I uke 42 var vi på årets siste tur, skogstur i Hestadalen. Mål for turen var å lage gapahuk med presenning, lage bål, kokegrop , sjusteinsovn, og generelt det å kose seg på tur. I dette innlegget skal jeg skrive mer om hvordan man lager kokegrop og sjusteinsovn.


Kokegrop

En kokegrop er en eldgammel metode hvor du lager maten i et hull i bakken (Kokegrop, u.å.). Dette er en alternativ måte å tilberede mat på, som passer perfekt ute i naturen.

Kokegrop. Foto: Kmspeider.no
Det første du gjør er å grave et halvmeter dypt hull i bakken. Størrelsen på gropa er avhengig av hvor mye du skal koke (Kokegrop, u.å.). Kle bunnen og veggene rundt med stein, og tenn et bål i bunnen (Mytting & Bischoff, 2008). La gjerne bålet brenne i minst to timer. Når bålet har brent ut og steinene har blitt godt varme, tar du bort glørne fra gropa og legger maten ned i bunnen. Maten bør være innpakket i blad eller sølvfolie. Legg deretter en steinhelle som lokk på gropa, og dekk til med jord eller torv på toppen (Mytting & Bischoff, 2008). Koketiden er fra 20 minutter til 1 1/2 time, avhengig av størrelsen på det du skal steike, og hvor varmt det er i gropa (Mytting & Bischoff, 2008).
Arkeologer anbefaler å legge en femtiøring eller et kronestykke i kokegropa når man er ferdig. Dette gjør at det er enklere for dem å se om det dreier seg om en ny eller gammel kokegrop (Kokegrop, u.å.).


Sjusteinsovn

"En sjusteinsovn er en enkel og en tradisjonell måte å lage mat ute på. Som et supplement til bålet kan sjusteinsovnen gi deg nye og spennende muligheter innen matlaging i friluft. En sjusteinsovn er som navnet tilsier, en ovn laget av syv steiner eller heller, men som regel må vi bruke litt flere." (Moe, u.å.).

Sjusteinsovn. Foto: Kmspeider.no
Når man skal lage en sjusteinsovn er det viktig å finne et passende sted å bygge ovnen. Det som skal være bakplaten i ovnen kan gjerne være en stor stein eller fast grunn, helst med en rett flate mot kamrene (Moe, u.å.). Den viktigste delen i en sjusteinsovn er underlagshella i bakerommet, som skal være flat og ikke for tynn (Mytting & Bischoff, 2008). Bygg opp ovnen slik at du får to kamre over hverandre som vist på bilde. Fyr et bål i det underste kammeret. Her er det viktig å ikke fyre for hardt, dette kan gjøre at underlagshella kan sprekke opp. Fyr heller jevnt over lengre tid. Det bør fyres i minst én time før maten legges inn (Moe, u.å.). Fortsett å fyre et lite bål i underkammeret mens maten er lagt inn (Mytting & Bischoff, 2008).



Kilder

Mytting, I. & Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Undervisning

Kokegrop. (u.å.). Hentet - 23.10.2017
Hentet fra - https://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop/

Moe, N. (u.å.). Sjusteinsovn. Hentet - 23.10.2017
Hentet fra - https://www.natursekken.no/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355


Bilder

Kokegrop - Hentet 23.10.2017
https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html

Sjusteinsovn - Hentet 23.10.2017
https://kmspeider.no/aktiviteter/sjusteinsovn-article1378-871.html

Kommentarer

Populære innlegg