Skogstur, Uke 42
I uke 42 var vi på årets siste tur, skogstur i Hestadalen. Mål for turen var å lage gapahuk med presenning, lage bål, kokegrop , sjusteinsovn, og generelt det å kose seg på tur. I dette innlegget skal jeg skrive mer om hvordan man lager kokegrop og sjusteinsovn.
Kokegrop
En kokegrop er en eldgammel metode hvor du lager maten i et hull i bakken (Kokegrop, u.å.). Dette er en alternativ måte å tilberede mat på, som passer perfekt ute i naturen.
Det første du gjør er å grave et halvmeter dypt hull i bakken. Størrelsen på gropa er avhengig av hvor mye du skal koke (Kokegrop, u.å.). Kle bunnen og veggene rundt med stein, og tenn et bål i bunnen (Mytting & Bischoff, 2008). La gjerne bålet brenne i minst to timer. Når bålet har brent ut og steinene har blitt godt varme, tar du bort glørne fra gropa og legger maten ned i bunnen. Maten bør være innpakket i blad eller sølvfolie. Legg deretter en steinhelle som lokk på gropa, og dekk til med jord eller torv på toppen (Mytting & Bischoff, 2008). Koketiden er fra 20 minutter til 1 1/2 time, avhengig av størrelsen på det du skal steike, og hvor varmt det er i gropa (Mytting & Bischoff, 2008).
Arkeologer anbefaler å legge en femtiøring eller et kronestykke i kokegropa når man er ferdig. Dette gjør at det er enklere for dem å se om det dreier seg om en ny eller gammel kokegrop (Kokegrop, u.å.).
Sjusteinsovn
"En sjusteinsovn er en enkel og en tradisjonell måte å lage mat ute på. Som et supplement til bålet kan sjusteinsovnen gi deg nye og spennende muligheter innen matlaging i friluft. En sjusteinsovn er som navnet tilsier, en ovn laget av syv steiner eller heller, men som regel må vi bruke litt flere." (Moe, u.å.).
Når man skal lage en sjusteinsovn er det viktig å finne et passende sted å bygge ovnen. Det som skal være bakplaten i ovnen kan gjerne være en stor stein eller fast grunn, helst med en rett flate mot kamrene (Moe, u.å.). Den viktigste delen i en sjusteinsovn er underlagshella i bakerommet, som skal være flat og ikke for tynn (Mytting & Bischoff, 2008). Bygg opp ovnen slik at du får to kamre over hverandre som vist på bilde. Fyr et bål i det underste kammeret. Her er det viktig å ikke fyre for hardt, dette kan gjøre at underlagshella kan sprekke opp. Fyr heller jevnt over lengre tid. Det bør fyres i minst én time før maten legges inn (Moe, u.å.). Fortsett å fyre et lite bål i underkammeret mens maten er lagt inn (Mytting & Bischoff, 2008).
Kilder
Mytting, I. & Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Undervisning
Kokegrop. (u.å.). Hentet - 23.10.2017
Hentet fra - https://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop/
Moe, N. (u.å.). Sjusteinsovn. Hentet - 23.10.2017
Hentet fra - https://www.natursekken.no/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355
Bilder
Kokegrop - Hentet 23.10.2017
https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html
Sjusteinsovn - Hentet 23.10.2017
https://kmspeider.no/aktiviteter/sjusteinsovn-article1378-871.html
Kokegrop
En kokegrop er en eldgammel metode hvor du lager maten i et hull i bakken (Kokegrop, u.å.). Dette er en alternativ måte å tilberede mat på, som passer perfekt ute i naturen.
![]() |
Kokegrop. Foto: Kmspeider.no |
Arkeologer anbefaler å legge en femtiøring eller et kronestykke i kokegropa når man er ferdig. Dette gjør at det er enklere for dem å se om det dreier seg om en ny eller gammel kokegrop (Kokegrop, u.å.).
Sjusteinsovn
"En sjusteinsovn er en enkel og en tradisjonell måte å lage mat ute på. Som et supplement til bålet kan sjusteinsovnen gi deg nye og spennende muligheter innen matlaging i friluft. En sjusteinsovn er som navnet tilsier, en ovn laget av syv steiner eller heller, men som regel må vi bruke litt flere." (Moe, u.å.).
![]() |
Sjusteinsovn. Foto: Kmspeider.no |
Kilder
Mytting, I. & Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. Oslo: Gyldendal Undervisning
Kokegrop. (u.å.). Hentet - 23.10.2017
Hentet fra - https://www.matprat.no/matnyttig/metoder/kokegrop/kokegrop/
Moe, N. (u.å.). Sjusteinsovn. Hentet - 23.10.2017
Hentet fra - https://www.natursekken.no/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355
Bilder
Kokegrop - Hentet 23.10.2017
https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html
Sjusteinsovn - Hentet 23.10.2017
https://kmspeider.no/aktiviteter/sjusteinsovn-article1378-871.html
Kommentarer
Legg inn en kommentar