Høyfjellstur - vinter
I uke 7 var det klart for semesterets siste ekskursjon, og ferden gikk fra Rindabotn. Det var en to-netters tur hvor siste natta skulle tilbringes i snøhule. Mål på turen var å bli tryggere på orientering med kart, kompass og GPS, erfaring med å etablere teltleir på vinterfjellet og trene på våkent veivalg. Vi skulle også lære hvordan man bygger snøhule, noe som blir temaet i dette innlegget.
Snøhule
![]() |
Foto: Speidersport.no |
Når man skal lage en snøhule, må man først finne en passende skavl. En ideell skavl er tre til fire meter høy og må ikke overstige fem meter, da dette er nedre høyde for mulig skredfarlig terreng. Start gravingen høyt oppe i skavlen, men husk at taktykkelsen skal være på 0,5 meter der takhvelvingen inne i hula er på det høyeste. Gangen inn i skavlen skal være i ståhøyde og være i skulderbredde. Grav minst 50 cm inn i skavlen før du graver inn til siden, dette fordi ytterveggen må være minst 50 cm tykk. Etter dette skal du begynne å hule ut brisken, altså der du skal ligge å sove. Denne bør være slik at du kan sitte oppreist på briskekanten, og stor nok til at tre til fire personer kan ligge side om side. Taket skal være bueformet. Kjøkkenkroken burde lages rett innenfor inngangen, for å skaffe god lufting til kokeapparatet. før man tar kvelden dekker man til inngangen med snøblokker. Dette for å lage en varmelås slik at temperaturen i hula skal ligge på null grader. Det også viktig å lage luftehull. Dette gjør man ved å stikke en skistav skrått opp gjennom taket fra innsiden og lar staven bli liggende (Horgen, 2010).
Det er viktig å merke snøhulen godt ved å bruke skistavene, søkestengene og eventuelt tau til å lage en tydelig avgrensning ovenfor hulen. Dette for at andre ikke skal komme over hulen og falle igjennom. Det er også veldig viktig å ta med spaden inn i hula i tilfelle den skulle kollapse eller inngangen fokker igjen (speidersport, 2016)
Dette vil nødvendigvis ikke være den beste måten å lage en snøhule på, men kommer helt an på forholdene, snøens fasthet, snødybde, og eventuelt andre faktorer (Horgen, 2010).
Kilder
Horgen. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget
Vintertur: Slik lager du en snøhule. (2016). Hentet 21.03.2018
Hentet fra - https://www.speidersport.no/vintertur-lager-snohule/
Bilde
Vintertur: Slik lager du en snøhule. (2016). Hentet 21.03.2018
Hentet fra - https://www.speidersport.no/vintertur-lager-snohule/
Kommentarer
Legg inn en kommentar