Veiledertur med Outdoor Education
25. - 27. September var vi på vår første veiledertur. Vi var en gruppe på to veiledere som skulle ha ansvar for tre studenter fra Outdoor Education. Turen var på to dager og tre netter hvor vi oppholdt oss ved Svartvatnet hele turen. Vi hadde på forhånd laget et opplegg som vi skulle prøve å følge, men ble delvis stoppet av vær og vind. Fokuset vi ville ha på ekskursjonen var å fiske i ferskvann, og å sette opp en god camp. Vi ville også ha fokus på å kunne nyte naturen uten å ha et stramt opplegg basert på et stort læringsutbytte. Dette er noe jeg er ekstremt opptatt av, og ville føre videre. Man trenger altså ikke fylle tiden med all slags aktiviteter, men heller nyte øyeblikket du er i og få koblet fullstendig av den ellers hektiske hverdagen.
Tordsson (1993) skriver at veiledning i friluftsliv innebærer at man lærer i og gjennom et direkte møte med autentiske situasjoner, såkalt situasjonsbestemt læring. Dette fikk vi kjent en del på under turen, med tanke på at opplegget vi hadde planlagt på forhånd av turen ikke gikk som forventet med tanke på været tidvis ble for dårlig. Noe vi fokuserte på fra starten av var å gi elevene i oppgave å finne en egnet teltplass, som kunne takle det dårlige været som skulle komme. Her valgte vi å frasi vårt ansvar ved å enkelt fortelle dem de viktigste faktorene for å kunne ha en god teltplass i mye regn og vind. Dette fungerte bra og elevene klarte å finne gode teltplasser. Når det kommer til fiskingen ble det ikke like godt gjennomført som vi hadde håpet på. Det var mye vind noe som ikke var ideelt for fisking med makk og dupp. Vi valgte her å gjøre det frivillig å bli med, med tanke på at fokuset på turen også var det å nyte livet på tur, og ikke måtte delta på alt. Her spilte vi litt på tips fra Cain & McAvoy (1990) hvor de forteller at to av de viktigste kompetansene til en veileder er å kunne vurdere situasjoner og ta gode beslutninger. Dette følte jeg vi treff godt på, hvor vi kunne laget dårlig stemning med å dra alle elevene ut i det dårlige været for å gjøre en aktivitet flere kanskje ikke var like interessert i.
Sett tilbake på denne turen mener jeg vi presterte godt som veiledere, og fikk fullført målene på turen på en god måte. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra elevene vi hadde med oss, og de var svært fornøyde med at vi ikke hadde mye vi skulle gjennom. Måten vi gikk foran som veiledere på fungerte etter våres mening utmerket, hvor vi prøvde å være minst mulig autoritære, og kunne la resten av gruppa være med å styre å bestemme. Vi føler turen var veldig vellykket og vi fikk med oss mye gode erfaringer til senere.
Literaturliste
Vikene, L, O. (2014) Situasjonsbestemt ledelse av studentgrupper i friluftsliv. Hentet fra: https://journals.uio.no/index.php/adno/article/view/1096/975?fbclid=IwAR0NloZjfMnI6p1iXSCgNNjl9tgX5mBo_4wUHK-0q4b1qGsuS2vecEOt1vI
Kommentarer
Legg inn en kommentar